Text instructiu

Una recepta de cuina és un text instructiu. Per tant, en escriure'n una cal tenir en compte les característiques pròpies d'aquesta tipologia textual.
Aquí teniu un exemple:

Fixeu-vos en l'estructura:
  1. Nom de la recepta.
  2. Dificultat, temps de preparació i temps de cocció.
  3. Ingredients.
  4. Elaboració (és el procés de preparació, amb les instruccions ordenades).
  5. Etiquetes (paraules principals amb les que podem identificar la nostra recepta).
Quan tinguis el text llest, avalua'l. Per fer-ho omple la rúbrica següent:


Marca amb una creu on correspongui:
NO
  1. És una informació objectiva, no dona cap opinió?


  1. Està redactada de forma breu, és curta?


  1. És precisa, utilitza les paraules adequades, sense repetir-les?


  1. Utilitza formes verbals d’imperatiu com: Respecteu, feu, circuleu, agafeu, recordeu...?


  1. Utilitza perífrasis d’obligació com: haver de +infinitiu, caldre, ser necessari-..?


  1. Utilitza ordinals i cardinals com primer, segon, u, dos...?


  1. Hi ha escrit el nom de la recepta?


  1. Hi ha tots els ingredients necessaris, no te’n has deixat cap?


  1. Hi ha escrit el procés d'elaboració (amb les instruccions ordenades)?


  1. Conté altres informacions (número de persones, temps de cocció, com millorar la recepta, etiquetes...)


  1. L’ordre dels elements de la recepta és: títol, dificultat, temos de preparació i cocció, ingredients, elaboració i etiquetes?


4 comentaris:

  1. 1)si 2)si 3)si 4)si, alguna 5)algun 6)si 7)si 8)si 9)si 10)si 11)si

    ResponElimina
  2. 1)si 2)si 3)no 4)no 5)no 6)si 7)si 8)no m'he deixat cap 9)la primera vegada no, pero la segona si 10)no 11)si
    Esther valorar la meva recepta que je he pogut penjar el video i canvar-ho tot una mica.

    ResponElimina
  3. Nois...
    la rúbrica és per vosaltres!!! Perquè comproveu si el text que heu construït té res caracterísques pròpies del text instructiu. Si alguna de les vostres respostes és NO cal que ho modifiqueu perquè vol dir que no ho heu fet bé.
    Això ja ho vaig explicar a classe, cal que estigueu més atents :(

    ResponElimina